Иновативни МСП попадат в светлината на прожекторите на наградите на „Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса“ (Enterprise Europe Network)

04 ноември 2018, неделя — Днес на връчването на наградите на Enterprise Europe Network в Братислава Европейската комисия отличи иновативни малки и средни предприятия (МСП).

Enterprise Europe Network е най-голямата мрежа в света за подпомагане на малки и средни предприятия (МСП) с международни амбиции. Тя помага на компаниите да бъдат по-иновативни и да развиват дейността си в световен мащаб. Всяка година мрежата отличава успешни компании, които са надминали очакванията и са се възползвали от несравнимите бизнес възможности, които предоставя единният европейски пазар. Наградите се присъждат в три основни категории:

• Наградата в категория „Нови партньорства“ бе връчена на „Aquabion GmbH“ от Германия и „Rabmer GreenTech“ от Австрия, след като мрежата улеснява контакта между двете МСП. „Aquabion GmbH“ увеличава оборота си с 10-15 %, като и двете компании наемат нови служители.
  • С наградата в категория „Нови посоки“ бе отличена немската компания „Novihum Technologies“ , която благодарение на мрежата успява да намери финансиране от „Инструмента за МСП“, да създаде производствена база за новия си бизнес и да наеме още 20 нови служители.
  • Наградата „Нови хоризонти“ бе присъдена на компанията „Smartive“ от Испания, която също успява да получи достъп до финансиране от „Инструмента за МСП“, след като получава насоки от мрежата. Компанията е използвала получените средства, за да разшири пазарния си дял, в резултат на което се очаква да увеличи оборота си от 500 000 евро на 5 милиона евро през 2019 г.

От деветте компании, достигнали до финала и съревноваващи се за наградите, четири са получили финансиране по линия на „Инструмента за МСП“, предоставящ около 3 милиарда евро за периода 2014-2020 г. с цел подпомагане на МСП с голям потенциал да развият новаторски идеи за разработване на продукти, услуги или процеси, които да бъдат конкурентоспособни на световния пазар.

Г-жа Кристин Шрайбер, която отговаря за Програмата за конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия (COSME) и политиката по отношения на МСП в Генерална дирекция „Растеж“ на Европейската комисия, заяви:

Мрежата е един от най-важните инструменти, чрез които Европейската комисия помага на компаниите да се възползват от възможностите за бизнес и иновации, които единният европейски пазар разкрива пред тях.

Г-н Марко Малакарне, началник на отдел в Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (EASME), каза:

Тези малки компании са двигателите на устойчивия растеж в Европа. Enterprise Europe Network осигурява специалните знания и опит, които са им необходими, за да просперират. Тези награди доказват, че с правилната подкрепа реализирането на идеите и осъществяването на международните бизнес амбиции е възможно.

Церемонията по връчването на наградите се проведе в „Refinery Gallery“ в Братислава, Словакия. Присъстваха служители на Европейската комисия, представители на компании, посредници, журналисти и членове на Enterprise Europe Network. Сред членовете на журито на наградите бяха г-жа Кая Калас, член на Европейския парламент, г-жа Кристин Шрайбер, която отговаря за Програмата за конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия (COSME) и политиката по отношения на МСП в Генерална дирекция „Растеж“ на Европейската комисия, г-н Марко Малакарне, началник на отдел в Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (EASME), г-н Франческо Герера, редактор и главен финансов кореспондент на списание „Politico EU“, и г-н Юрай Вацулик, съосновател и директор на „AeroMobil“.

За повече информация относно Enterprise Europe Network: http://een.ec.europa.eu

Номинирани за наградите на Enterprise Europe Network:

„Нови партньорства“

Победител: „Aquabion GmbH“, Германия, и „Rabmer GreenTech GmbH“, Австрия

Членове на мрежата: „Zenit GmbH“ и „Business Upper“, Австрия

Финалист: „Medins Havs och Vattenkonsulter AB“, Швеция, и „Seastar Survey“, Обединено кралство

Членове на мрежата: „Business Region“ и „Greenwich Research & Enterprise“

Финалист: „TriROOM Innovation“, Швеция, и Департаментът по неврологични и двигателни науки към Университета на Верона, Италия

Членове на мрежата: „Ab Centek Vid Mlulea Tekniska Universitet“ и „Veneto Innovazione SPA“

„Нови посоки“

Победител: „Novihum Technologies GmbH“, Дрезден, Германия

Членове на мрежата: „Zenit GmbH“