Intale: o ψηφιακός βοηθός της μικρής λιανικής

Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 —

Αγαπητέ δημοσιογράφε,

Τα Βραβεία Enterprise Europe Network αναδεικνύουν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που συνεργάζονται με το δίκτυο Enterprise Europe Network, το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο για δυναμικές ΜμΕ, με εξωστρέφεια και διεθνείς φιλοδοξίες. Με 3.000 εμπειρογνώμονες σε 600 οργανισμούς, και καλύπτοντας περισσότερες από 60 χώρες, το δίκτυο βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν ταχύτερα με εξειδικευμένες υπηρεσίες για νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Τα φετινά βραβεία φιλοξενούν την υποψηφιότητα της ελληνικής εταιρείας Intale, η οποία διαγωνίζεται στην κατηγορία «Νέοι Ορίζοντες». Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 14 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα, Σλοβακία.

Η παρακάτω ιστορία επιτυχίας της επιχείρησης είναι διαθέσιμη για δημοσίευση χωρίς κόστος ή δικαιώματα copyright. Για συνεντεύξεις με τον επιχειρηματία ή εκπροσώπους του δικτύου, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη την κα Sabina Drastikova (sabina.drastikova@icfi.com).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Intale: o ψηφιακός βοηθός της μικρής λιανικής

Ενώ συμφοιτητές του ονειρεύονταν μια καριέρα στο εξωτερικό, ο νεαρός επιχειρηματίας Φάνης Κουτουβέλης ήταν αποφασισμένος να μείνει στην Ελλάδα και να αποτελέσει παράδειγμα για την ανάπτυξη των start-ups στη χώρα. Η Intale, ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2010, παρέχει «υπερδυνάμεις» σε ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων λιανικής, με προηγμένα εργαλεία διαχείρισης που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και τα περιθώρια κέρδους τους. Με τη βοήθεια του Enterprise Europe Network, η Intale αναγνωρίστηκε ως μια από τις πολλά υποσχόμενες εταιρείες στην Ευρώπη και προσανατολίζεται πλέον σε ξένες αγορές.

Ο Φάνης, CEO της Intale, σπούδαζε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας όταν ξεκίνησε το εγχείρημα για ένα λογισμικό, βασισμένο σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud), που συνδέει καταστήματα λιανικής, προμηθευτές και παραγωγούς προϊόντων, διαμορφώνοντας μια ενιαία διαφανή αγορά.

‘Η Intale είναι η εξέλιξη του i-kiosk (πλατφόρμα για μικρά καταστήματα λιανικής), ιδέας που ανέπτυξα όταν σπούδαζα πληροφορική’,

αναφέρει.

‘Τα καταστήματα λιανικής έχουν περίπου την ίδια πολυπλοκότητα με τα σούπερ μάρκετ: μεγάλη ποικιλία προϊόντων, σύνθετη απογραφή αποθεμάτων, απαιτητικούς και ανυπόμονους πελάτες και μικρά περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μεγάλα καταστήματα, η διαχείριση όλων αυτών των λειτουργιών γίνεται από ένα μόνο άτομο’.

Αναγνωρίζοντας την επιχειρηματική ευκαιρία, διέκοψε τις σπουδές και κυνήγησε  το όνειρό του. Ο νεαρός επιχειρηματίας ανέπτυξε μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής να διαχειρίζονται αποτελεσματικά αποθέματα, παραγγελίες, τοποθέτηση προϊόντων και προμηθευτές.

Το i-kiosk, το blockbuster λογισμικό που συνίδρυσε ο Φάνης, εξελίχθηκε στην εφαρμογή Intale Point, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων βελτιστοποιούν τις καθημερινές εργασίες τους.  Με την εφαρμογή και ένα barcode scanner, επιταχύνουν τις συνδιαλλαγές κατά 3-8 δευτερόλεπτα ανά πελάτη∙ έχουν ξεκάθαρη εικόνα του αποθέματός τους, ανά πάσα στιγμή, και παραγγέλνουν μόνο ότι χρειάζεται το κατάστημα∙ οι παραγγελίες γίνονται μέσω της εφαρμογής και εντοπίζονται άμεσα τα προϊόντα με μειωμένο απόθεμα∙ ελέγχουν τους υπαλλήλους και το ταμείο. Κυρίως, όμως, έχουν άμεση και συνεχή πρόσβαση σε ολοκληρωμένα στοιχεία συνδιαλλαγών που τους βοηθούν να αυξήσουν πωλήσεις, να μειώσουν κόστη και να βελτιώσουν περιθώρια κέρδους.

Η Intale, ως ERP (Enterprise Resource Planning) σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες μικρών καταστημάτων, εύκολο στη χρήση, χωρίς την πολυπλοκότητα των μεγαλύτερων ανταγωνιστών του, κατέκτησε γρήγορα την ελληνική αγορά και είναι πλέον εγκατεστημένο σε περισσότερα από 700 καταστήματα. Διερευνώντας την επέκτασή τους στο εξωτερικό, ο Φάνης και ο COO της Intale Ορέστης Τζανετής απευθύνθηκαν στο ελληνικό δίκτυο του Enterprise Europe Network.

‘Το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με διεθνείς φιλοδοξίες  εντόπισε τις καινοτομικές δυνατότητες της Intale και βοήθησε την εταιρεία στη χρηματοδότησή της από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SME Instrument. Η Intale αναγνωρίζεται πλέον ως μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στην Ευρώπη στον τομέα των συστημάτων επιχειρηματικής ευφυίας για δεδομένα λιανικής, και αυτό βοηθά την προσέλκυση επενδύσεων και τη συνεργασία με κορυφαίους εμπορικούς συνεργάτες’,

υπογραμμίζει η Γεωργία Τζένου, συντονίστρια του Enterprise Europe Network-Hellas στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Το SME Instrument είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υποστηρίζει τις πλέον καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης με δυναμική για υψηλή ανάπτυξη. Το δίκτυο παρείχε εξειδικευμένη υποστήριξη στην επιχείρηση για να αναπτυχθεί ταχύτερα. Βοήθησε την Intale στην προετοιμασία της πρότασης, την υλοποίηση του έργου, την εξεύρεση επιχειρηματικών συμβούλων (SME Instrument coach) που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Παρείχε επίσης συμβουλές για την προστασία των διανοητικών της δικαιωμάτων και την επέκτασή τους στο εξωτερικό.

‘Η εταιρεία διερευνά την επέκτασή της σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρωσσία και η Τουρκία. Το ελληνικό δίκτυο συνδυάζει την γνώση της τοπικής αγοράς με τη διεθνή εμπειρία, και έχει ήδη συμβάλει σε περισσότερες από 680 συμφωνίες συνεργασία από το 2008 έως σήμερα’,

τονίζει η Γεωργία.

‘Η βοήθεια του δικτύου ήταν καθοριστική για την πρόσβαση στην ευρωπαϊκη χρηματοδότηση. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς αυτούς. Η συμβολή τους στην επιλογή του επιχειρηματικού συμβούλου ήταν επίσης εξαρειτκά χρήσιμη. Ο σύμβουλος με βοήθησε να εξελιχθώ ως επιχειρηματίας και μάνατζερ. Το επόμενο βήμα είναι η επέκταση στο εξωτερικό’,

προσθέτει ο Φάνης.

Η Intale έχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη στο ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς ξεκίνησε με 6 άτομα και τώρα αριθμεί 27. Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει επενδύσεις 3 εκατ. δολλαρίων, αποτελώντας παράδειγμα για πολλές start-up εταιρείες στη χώρα.

‘Περισσότερες από 100 εκατ. συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω των συστημάτων της Intale τον επόμενο χρόνο, με προβλεπόμενο τζίρο περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ’,

αναφέρει ο Φάνης.

Σχετικά με την Intale

Η Intale αλλάζει για πάντα τον τρόπο που λειτουργούν μικρά καταστήματα και περίπτερα, μεταμορφώνοντας τους ιδιοκτήτες σε…«υπερήρωες», μέσω προηγμένων διαχειριστικών εργαλείων. Όραμα της  εταιρείας είναι να μετασχηματίσει την επικοινωνία στην εφοδιαστική αλυσίδα της λιανικής με τη χρήση τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους (cloud). Η πλατφόρμα συνδέει καταστήματα λιανικής, προμηθευτές και παραγωγούς προϊόντων, διαμορφώνοντας μια ενιαία διαφανή αγορά.

Τα καταστήματα μικρής λιανικής έχουν περίπου την ίδια πολυπλοκότητα με τα σούπερ μάρκετ: διαθέτουν εκαντοντάδες προϊόντα,  διαχειρίζονται σύνθετα αποθέματα, εξυπηρετούν απαιτητικούς και ανυπόμονους πελάτες, ενώ έχουν μικρά περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μεγάλα καταστήματα, η διαχείριση όλων αυτών των λειτουργιών γίνεται από ένα μόνο άτομο. Επιπλέον,  σύμφωνα με έρευνα της Intale, το 80% των μικρών αυτών ελληνικών επιχειρήσεων δεν διαθέτουν κανένα πληροφοριακό σύστημα.

Η λύση: Intale Point

Η Intale παρέχει μια εφαρμογή βασισμένη σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud), την Intale Point, η οποία λειτουργεί ως «ψηφιακός βοηθός» των ιδιοκτητών μικρής λιανικής με πολλαπλούς τρόπους: καταρχάς, επιταχύνει τις συνδιαλλαγές κατά 3-8 δευτερόλεπτα ανά πελάτη, το οποίο μεταφράζεται σε δεκάδες ώρες ανά εβδομάδα. Επίσης, διαθέτει λειτουργία για έξυπνη διαχείριση της αποθήκης, ώστε ο επιχειρηματίας να γνωρίζει τις ακριβείς ανάγκες του καταστήματος και να αποφεύγει την προμήθεια περίσσιου αποθέματος. Η παραγγελία διαμορφώνεται μέσω της Intale Point, με λειτουργία υπενθύμισης των προϊόντων σε μικρό απόθεμα.

Η Intale Point επιτρέπει τη διαχείριση της βάρδιας του ανθρώπινου δυναμικού και τον έλεγχο του ταμείου. Τέλος, διαθέτει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης, προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του μικρού λιανικού εμπορίου. Ο επιχειρηματίας έχει άμεση και διαρκή πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία και στατιστικά πωλήσεων, ώστε να μπορεί να αυξάνει τις πωλήσεις, να μειώνει τα κόστη και να βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους.

Η εφαρμογή λειτουργεί ως ERP (Enterprise Resource Planning) σύστημα μικρής κλίμακας, εύκολο στη χρήση, χωρίς την πολυπλοκότητα των μεγαλύτερων ανταγωνιστών του, για αυτό και έχει κατακτήσει την ελληνική αγορά, με περισσότερα από 700 καταστήματα να χρησιμοποιούν ήδη την Intale Point στην καθημερινότητά τους. Η Intale είναι σε εξαιρετικά ανοδική πορεία, με τις μισές περίπου επιχειρήσεις να έχουν γίνει συνδρομητές το 2016. Περισσότερες από 100 εκατ. συνδιαλλαγές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέσω των συστημάτων της το επόμενο έτος, εξυπηρετώντας τζίρο αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου.

Το επιχειρηματικό μοντέλο και οι επενδυτές της Intale

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Intale βασίζεται σε έσοδα από διαφοροποιημένες πηγές: από συνδρομές επιχειρηματιών μικρής λιανικής σε υπηρεσίες SaaS, έως τέλη συναλλαγών από προμηθευτές και χρεώσεις marketing σε παραγωγούς προϊόντων. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η εταιρεία είναι κερδοφόρα στην Ελλάδα, ωστόσο οι ιδρυτές της είχαν εξ αρχής διεθνή προσανατολισμό και όραμα. Την περίοδο αυτή, διερευνούν την επέκτασή της εταιρείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Τουρκία.

Επενδύσεις αξίας 3 εκατ. δολαρίων έχουν ήδη συγκεντρωθεί για την υποστήριξη των 27 συνεργατών και, συγχρόνως, των παγκόσμιων φιλοδοξιών της νέας εταιρείας. Οι υποστηρικτές της Intale είναι το επενδυτικό ταμείο Pireus Bank PJ Tech Catalyst Fund και ο Ευρωπαίος επενδυτής Alexander Rittweger. Ο Alexander, επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδρυτής και πρώην CEO της PAYBACK, της μεγαλύτερης πλατφόρμας πιστότητας (coalition loyalty platform) στον κόσμο, με 70 εκατομμύρια ενεργά μέλη στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ινδία, στο Μεξικό και στην Πολωνία. Το 2011, πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών στην American Express, σε μια συναλλαγή που αποτιμούσε την εταιρεία στα 1,4 δισ. δολ.

A digital assistant for small shop owners

Τί είναι το Intale Point και πώς λειτουργεί;
Βασικά γεγονότα & αριθμοί
Επιτεύγματα
CEO - Fanis Koutouvelis © Intale S.A.
Intale - Office © Intale S.A.
Intale - Team © Intale S.A.
Intale system © Intale S.A.
Sabina Drastikova Media Relations Executive